Hoofdvraag

Hoe zorgen we ervoor dat de locaties in kwestie na festivals in Amsterdam peukenvrij zijn? 


Hier kunt u ook het volledige verslag downloaden:

Wat we nu zien is dat veel mensen (vooral jongeren) graag willen roken op een festival. Ze beginnen eraan door de gezelligheid van de groep of omdat ze denken dat niemand het merkt. Dit is slecht voor de gezondheid van de mensen, omdat er overal om hun heen ook gerookt wordt en het wordt nog erger als ze zich in een overdekte ruimte bevinden.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de organisatoren van de festivals er problemen door kunnen krijgen in de vorm van boetes die ze moeten betalen, maar dat de overtreders nou weer niet gestraft worden. De festivals maken nu gebruik van borden, huisregels en personeel die controleren of de menigte zich wel aan de regels houden, maar dit is lang niet genoeg om het roken te stoppen aangezien de mensen het toch weer gaan doen wanneer zo'n controleur weer voorbijloopt. Daarom bedacht festival de 'Zwarte Cross', volgens onderzoek van de AD, om rookboetes uit te delen van 70 euro om het roken te laten stoppen. Dit is echter niet de beste oplossing aangezien er nog steeds per tent gecontroleerd moet worden of er stiekeme rokers zijn en dat gaat voor veel gedoe zorgen. Ook op andere festivals kwamen er maatregelen, zoals het stoppen van de verkoop van sigaretten en meer rookvrije plekken maken, wat wel effectief was, maar niet elk festival wil dit doen aangezien er zo minder mensen op het festival blijven, het terrein verlaten en zo rondom het gebied voor meer problemen kunnen zorgen.

Om deze reden is het opzetten van rookplekken in de buitenlucht ook een oplossing, maar de NVWA raadt aan het onder streng toezicht te houden en dat het dan ook netjes wordt opgeruimd na afloop. Op deze manier weten de handhavers in welk gebied gerookt mag worden en als iemand erbuiten is, kunnen ze hem een boete geven. Dit kan in de gaten worden gehouden aan de hand van camera's.

Volgens rokeninfo.nl is het daarnaast niet eens verplicht om rookgebieden te hebben, dus festivals mogen het ook gewoon verbieden en mensen naar huis sturen als ze zich niet aan de regels houden. Het belangrijke is dat festivals dan wel duidelijk maken wat de regels zijn voordat mensen het evenement bijwonen, maar ook tijdens het evenement. Het is een harde aanpak, maar wel een effectieve. Dit lijkt wel de grootste maatregel om het stiekeme roken tegen te gaan, maar wat kan er nog meer gedaan worden?

Uit onderzoek van de rijksoverheid is gestateerd dat we de accijns kunnen verhogen op tabak-en rookproducten, omdat deze middelen schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo gaan minder mensen het kopen, omdat het dan best duur wordt. Een beter plan is om de boetes zo te verhogen dat mensen de gevolgen van stiekem roken niet kunnen negeren. Volgens de campagne NO SMOKEY valt roken in overdekte ruimtes bovendien onder het rookverbod en is het eigenlijk illegaal. De overheid moet deze regel daarom serieuzer nemen en de boeteprijs verhogen om mensen het probleem duidelijk te maken. Daarbij moet ze meer campagnes steunen die tegen het roken zijn op de festivals, want dan kunnen ze meer doen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin